Tuomio elinikäiseen rakastumiseen - Naa's Thai Cuisinen ruokaan

Naas pääruoka.jpg

Ravinto on tunnetusti yksi niistä asioista, jota ilman ihminen ei yksinkertaisesti voisi elää ja ihminen syökin useita kertoja päivässä jaksaakseen. On toki yksilöllistä paljonko kukin ihminen syö, mutta pääpiirteissään voisi ajatella, että jokainen haluaisi nauttia syömästään. Itse ainakin kuulun tähän kategoriaan, sillä vaikka ruoka on jotakin mitä on syötävä jatkuvasti, en ikinä haluaisi sen olevan mitään pakkopullaa. En tietenkään tarkoita sitä, että ruokailun tulisi olla överiksi menevää jatkuvaa mässäilyä, vaan sitä että saisi oikeasti helliä makunystyröitä niiden kuulumalla tavalla, jonka jälkeen vatsa olisi täynnä ja mieli virkeä.

En ole rahasta tehty, mutta syön ulkona suhteellisen aktiivisesti. Viikon aikana saatan käydä jopa monia kertoja jossakin, mutta joskus saatan olla käymättä muutamaan viikkoon. En itse ole mikään kovinkaan kehuttava kokki. Itseasiassa kokin ja minun mainitseminen samassa lauseessa on varmastikin loukkaus kokkeja kohtaan, sillä olen kyllä lievästi sanottuna aika tolvana keittiössä. En vielä tänäkään päivänä ymmärrä miten olen esimerkiksi onnistunut polttamaan keitetyt kananmunat pohjaan. Pihvinikin tuppaavat jäämään kylmiksi keskeltä.. Oi voi.. Tarkoituksenani oli kuitenkin tähdentää, että syön mieluummin ulkona herkullisia ammattilaisten tekemiä ruokia kuin omia tekeleitäni, joiden takia joutuisin vain muuttamaan vessaan telttani kanssa muutamaksi päiväksi.

Olin kuullut ja lukenut Riihimäellä sijaitsevasta Naa’s Thai Cuisinesta, sillä heistä on ollut lehdissä juttua, jotka olin uutistenlukemisten lomassa huomioinut. Jo nämä lehtiartikkelit olivat olleet äärimmäisen ylistäviä ja tätä pönkitti ravintolan saamat uskomattoman hyvät arvostelut, jotka käytännössä huusivat kuinka loistavaa paikan tarjoama ruoka on. Olin myyty ja päätin käydä kokeilemassa aitoa thaimaalaista ruokaa. Olen käynyt Thaimaassa muutamaan otteeseen, mutta en uskaltaisi väittää siltikään, että maan ruokakulttuuri olisi minulle suuremmin tuttu, joten tämä olisi itselleni hyvin pitkälti uusi kokemus.

Ravintola oli vain muutaman minuutin tallustelun päässä Riihimäen asemalta ja pian astuinkin peremmälle suuremmitta puheitta. Eteeni avautui mukavan kodikas ravintola, jonka seinustoilla oli nähtävissä thaimaalaista taidetta. Heti sisään astuessani minut toivottaa tervetulleeksi paikan omistaja, jonka saattelemana löydän itselleni vapaan pöydän. Olin saapunut ravintolaan juuri lounaan lopulla ja ympärilläni oli muitakin ihmisiä syömässä. Sali ei kuitenkaan ollut täysi, joka oli minun näkökulmastani mahtava asia, sillä vatsani kaipasikin hieman murkinaa tässä vaiheessa päivää.

Olisin ehtinyt vielä paikan lounaalle, sillä lounasta on tarjolla aina kello 15 saakka, mutta halusin kokeilla tällä kertaa paikan À la carte -valikoimaa ja syödä jotakin mistä suurin osa ihmisistä on pitänyt. Kuten olin aiemmin sanonutkin, en tunne thaimaalaista ruokakulttuuria, jonka vuoksi olinkin hyvin avoin kaikille annosehdotuksille. Omistaja antoi minulle vinkkien lisäksi kattavan esittelyn paikasta ennen ruoan tilaamista ja hän mainitsi esimerkiksi sen, että paikasta olisi pian saatavilla muun muassa heinäsirkkoja ja sammakoita. Lisäksi minulle kerrottiin, että erilaisia annosyhdistelmiä olisi saatavilla tuhansia kappaleita ja tämän lisäksi tarjolla oli todella laaja kasvisruokalista.

Pitkällisen mietinnän ja konsultoinnin jälkeen päädyn tilaamaan alkuruoaksi Satay kanavartaita ja pääruoaksi Massaman currya kookosmaidossa. Pääruokiin kuuluu jasmiiniriisi, jonka lisäksi lisuke on itse valittavissa kanan, porsaan, naudan, ravun, ankan, tofun ja mustekalan väliltä. Lisäksi annokseen on mahdollista laittaa kahta eri lisuketta, josta innostuneena päätin kokeilla kanan ja mustekalan yhdistelmää.

Ruokaa tilatessa minulle myös kerrottiin ruoan tulisuusasteista. Naa’s Thai Cuisine on pyrkinyt perustamisestaan asti tarjoamaan aitoja thaimaalaisia makuja, joita ei ole laimennettu mauttomiksi ja maustamattomiksi. Listan ruoat on merkattu niiden tulisuusasteiden mukaan, joista ’’3 chiliä’’ on tulisin ja omistajan mukaan toooodella todella tulinen. Tykkään mausteisesta ja tulisesta ruoasta, mutta päädyin ottamaan alkuruokani ilman chiliä ja pääruokaanikin lisäsin vain puolikkaan chilin suosituksesta, sillä en halunnut ylittää rajojani ainakaan tällä kertaa, kun tiesin edessä olevasta pidemmästä junamatkasta kotiin..

Odotellessani ruokaa sain hieman aikaa katsella ympärilleni. Ruokaan sisältyi salaatti, jota mutustelin samalla, kun kuuntelin viereisten pöytien mielipiteitä ruoasta. En kylläkään sanallisia, sillä kuulemani äänet olivat pitkälti nautinnon ynähdyksiä, jotka osasivat luvata hyvää minunkin ruokailuni suhteen. Omistaja kuitenkin keskeyttää haaveiluni ja kertoo, että keittiön kokki ei suosittele yhdistämään kanaa ja mustekalaa, jonka vuoksi he halusivat vielä varoittaa asiasta etukäteen, jos haluaisin hieman maistuvamman combon. Luotan kokin ammattitaitoon 100% ja sanon ottavani annoksen pelkällä kanalla, joka lienee muutenkin se suosituin vaihtoehto.

Hetken odoteltuani sainkin jo alkupalan eteeni, joka oli kaksi kanavarrasta dipillä höystettynä ja kauniilla pienellä salaatilla, jota koristi porkkanasta tehty kaunis kukka. Annos näytti maittavalta ja koska olin jo nälkäinen, minua ei tosiaankaan tarvinnut kehottaa syömään. Ja ensimmäinen puraisu kanasta ei todellakaan pettänyt. Kana oli täydellistä, sopivan mehukasta ja mureaa, eikä lainkaan kuiva. Tätä makunautintoa oli täydentämässä upea dippi, joka todellakin sai kaikki maut esiin ja äkkiä huomasinkin lautaseni olevan tyhjä. Olin yllättävän täysinäinen annoksesta, mutta en todellakaan malttanut odottaa jatko-osaa pääruoan muodossa. Omistaja kävi jutustelemassa useampaan otteeseen alkupalan aikana, sillä hän halusi varmistaa ruoan maistuvuuden. En tietenkään itse voinut olla ylistämättä ruokaa, sillä en voinut löytää täikammallakaan minkäänlaista moitittavaa.

Tämä oli kuitenkin vain alkua, sillä seuraavaksi pöytääni tuotiin pääruoka. Sain eteeni todella ison kulhon riisiä, jonka lisäksi kunnollisen määrän Massaman currya kookosmaidossa ja kanalla. Otin välittömästi pienet maistiaiset ja olin jälleen omissa maailmoissani. Maku oli jälleen kertakaikkisen täydellinen, enkä voinut ymmärtää kuinka upeasti kaikki maut oli saatu kombinoitua yhdeksi upeaksi kokonaisuudeksi. Omistaja tuli tämän kulinaristisen ilotulituksen aikana varmistamaan, että ruoka varmasti maistuisi ja se todellakin maistui. Ruoka oli hieman mausteista, mutta kookosmaito toi tietynlaista kermaisuutta ruokaan, jonka kruunasi todella upeasti kypsennetty kana. Yhdistelmä vain toimi ja se suli suussa tapaan, joka pitäisi itse kokea, jotta sen voisi ymmärtää. Syötyäni ruokaa pidemmän tovin jouduin tunnustamaan ruoka-annoksen liian kookkaaksi itselleni, sillä vatsani ei pystynyt ottamaan enää mitään vastaan syötyäni noin 2/3 kaikesta tarjolla olevasta ruoasta. Kun kerroin omistajalle olevani täpösen täysi, hän kertoi minulle, että he pyrkivät jokaisen asiakkaan kohdalla siihen, että jokainen heillä syönyt lähtisi tarpeeksi syöneenä paikasta pois. No itse olin vähintäänkin tyytyväinen, hyvin syönyt ja kaikin puolin hyväntuulinen.

Olin aiemmin ehkä ajatellut kiinalaisten ruokapaikkojen olevan suosikkejani etnisistä ravintoloista, mutta tämän ravintolakäynnin jälkeen jouduin nostamaan Naa’s Thai Cuisinen lempiravintolakseni ja samalla kiinnostukseni thaimaalaista ruokaa kohtaan kasvoi eksponentiaalisesti. No ei välttämättä kaikkia thaimaalaisia ravintoloita kohtaan, mutta ainakin tätä paikkaa kohtaan ja tiedän käyväni täällä vielä tulevaisuudessa. En tosiaan pystynyt keksimään minkäänlaista negatiivista ravintolasta, mutta aivan täydellisen ruoan lisäksi on mainittava paikan asiakaspalvelusta, sillä se oli todella lämminhenkistä ja ystävällistä ja se todellakin kruunasi ruokakokemuksen parhaalla mahdollisella tavalla. Paikasta pystyi aistimaan, että tämä on asia mistä välitetään ja sitä tehdään rakkaudella. Se todellakin näkyy ja maistuu ja tulee varmasti maistumaan useat kerrat tulevaisuudessa!

Lisätietoja yrityksestä: https://www.ostoskortteli.fi/riihimaki/naasthaicuisine/

Riihimäen parhaat tarjoukset: https://www.ostoskortteli.fi/tarjoukset/?keyword=&location=riihimaki&category=&price_range=&sort=

Muita kumppaneita: https://www.ostoskortteli.fi/kumppanit/